Litteken behandeling

Litteken therapie

Littekens zijn een gevolg van een operatie een ongeluk of een ruptuur. Omdat het weefsel is beschadigd, zorgt het lichaam er zo snel mogelijk voor dat de wond gedicht wordt. Een collagene laag (fascia / bindweefsel) wordt willekeurig, zonder patroon gevormd en dit laat soms lelijke littekens achter. Maar ook littekens die er aan de oppervlakte netjes en rustig uitzien kunnen als ijsbergen zijn: je ziet alleen het bovenste topje, maar onderhuids kunnen verklevingen zitten die voor grote problemen kunnen zorgen.

Therapie

De MSTR methode (McLoughlin Scar Tissue Release) is een zachte, pijnloze manuele behandeling gebaseerd op het werken met de fascia. Door de spanning en de druk op- en rondom het littekenweefsel te verminderen, re-integreert het littekenweefsel in het fasciale netwerk. Daarmee wordt de natuurlijke balans (tensegrity) weer terug verkregen en kan de energie weer vrij stromen. Het litteken zal nooit geheel verdwijnen maar het uiterlijk van het litteken verandert wel; het kan van kleur veranderen en het littekenweefsel wordt gladder en minder opvallend. Een gevoel van meer vrijheid (minder strak) en meer mobiliteit ontstaat en pijnklachten kunnen verminderen. Het lichaam heelt zichzelf, de katalysator is de manier waarop ik het litteken bewerk.

Trauma

Ieder litteken heeft een eigen verhaal, het litteken is een gevolg van een gebeurtenis, en zeker voor je lichaam, een trauma. Niet iedereen heeft emotionele gevoelens bij zijn of haar litteken, maar het kan zijn dat door op het litteken te werken diepliggende emoties (angst, boosheid etc.) boven komen. Soms is het nodig om dit te laten gebeuren, schrik daar dus niet van. Je bent in een veilige omgeving en het is een onderdeel van het helingsproces.

Hoe vaak behandelen?

Vaak zien we na een eerste behandeling al resultaat. Hoe vaak we moeten behandelen voor het beste resultaat is per persoon verschillend. Dit bespreken we bij onze eerste afspraak. Werken met littekens kan al na zo’n 8 weken na een operatie of ongeluk, maar ook (zeer) oude littekens zijn zeer goed te behandelen.

Welke littekens kunnen behandeld worden?

Littekens die voor veel klachten kunnen zorgen en met MSTR methode behandeld kunnen worden:

 • Post- chirurgische littekens bv.

  • Keizersnede – buikklachten, lage rugklachten
  • Blindedarm – onderrug, rechter SI gewrichtsklachten
  • Laparoscopie (kijkoperatie)- lijken kleine littekens maar kunnen grote gevolgen hebben
 • Brandwonden – alle graden van brandwonden
 • Trauma littekens – verwondingen door ongeval, bijt- snij – schotwonden

 • Fribreus weefsel – onderhuids littekenweefsel door bv .sportletsel, plantaire fascciitis etc.

 • Huidtransplantaties

 

Meer weten over littekenbehandeling

Wil jij weten of deze littekenbehandeling geschikt is voor jou? Neem dan contact op met mij.

 

 • Voor de behandeling

  Voor de behandeling

 • 1 week na de eerste behandeling

  1 week na de eerste behandeling

 • MSTR